RTB Bor vraća dug zlatnim polugama

Bez autora
Sep 13 2011

Rudarsko topioničarski basen Bor počeo je u zlanim polugama da vraća Narodnoj banci Srbije (NBS) dug nastao od 1993. do 1999. godine. Na svaku isporučenu polugu, u državni trezor dajemo 1,1 kilogram zlata. Do sada smo po tom osnovu već isporučili 167 kilograma zlata, a ostalo je da vratimo još 336 kilograma. Dugovi RTB-a Narodnoj banci Srbije nastali su na osnovu sklopljenog aranžmana za avansiranje proizvodnje zlata u tom peridu i obavezom vraćanja dugova u adekvatnoj vrednosti tog metala. RTB je u obavezi da sve količine tog plemenitog metala koje se proizvedu u "Zlatari" ponudi NBS, a ukoliko bi ona odbila da po berzanskoj ceni otkupi borsko zlato, RTB može zatražiti posebnu dozvolu za izvoz. To se do sada još nije desilo. Borski kombinat je jedini koji u Srbiji ima fabriku za dobijanje zlata, čija je trenutna cena unce (31,1 gram) na Londonskoj berzi, približno 1.800 dolara.

RTB Bor vraća dug zlatnim polugamaRudarsko topioničarski basen Bor počeo je u zlanim polugama da vraća Narodnoj banci Srbije (NBS) dug nastao od 1993. do 1999. godine.

"Na svaku isporučenu polugu, u državni trezor dajemo 1,1 kilogram zlata. Do sada smo po tom osnovu već isporučili 167 kilograma zlata, a ostalo je da vratimo još 336 kilograma", kaže generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski.

Dugovi RTB-a Narodnoj banci Srbije nastali su na osnovu sklopljenog aranžmana za avansiranje proizvodnje zlata u tom peridu i obavezom vraćanja dugova u adekvatnoj vrednosti tog metala.

Spaskovski je napomenuo da je RTB u obavezi da sve količine tog plemenitog metala koje se proizvedu u "Zlatari" ponudi NBS, a ukoliko bi ona odbila da po berzanskoj ceni otkupi borsko zlato, RTB može zatražiti posebnu dozvolu za izvoz.

"To se do sada još nije desilo", dodao je Spaskovski.

Borski kombinat je jedini koji u Srbiji ima fabriku za dobijanje zlata, čija je trenutna cena unce (31,1 gram) na Londonskoj berzi, približno 1.800 dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija se po proizvodnji žutog metala rangira na 59. mestu u svetu.

Kako navode u tom preduzeću, zvanična statistika o proizvodnji plemenitih metala u Boru vodi se od 1938. godine i od tada do danas, u RTB-u je proizvedeno oko 180 tona zlata.

Zlatne poluge težine 12,5 kilograma i kvaliteta "četiri devetke" čija je cena 750.000 dolara, dobija se u RTB-u, iz mulja nastalog prilikom proizvodnje bakra u tamošnjoj fabrici "Elektroliza".

Prema dostupnim arhivskim podacima RTB-a, iz Borskog rudnika je do 1935. godine izvezeno 16 tona zlata i 32 tone srebra, jer je u to vreme francuska kompanija slobodno raspolagala plemenitim metalima.

Rekordi u proizvodnji plemenitih metala zabeleženi su 1975. godine, kada su proizvedene 5,2 tone zlata i 1979., kada je za godinu dana dobijeno 55 tona srebra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik